tiistai 17. tammikuuta 2017

Kommentti Muumien oikeuksien siirtymisestä MTV:lle

Saimme eilen lukea tiedotusvälineistä, että Muumilaakson tarinoita tulee siirtymään YLEltä osaksi MTV:n maksullista C More-palvelua. Samalla sarjan kuvanlaatu "tuodaan HD-tasoiseksi" ja dubbaus päivitetään "vastamaan modernia suomen kieltä".

Muumifaneilla on useita syitä huoleen:
 • Muumilaakson tarinoita ei nähtäne YLEllä ilmaiseksi pitkään aikaan. MTV rahastaa Muumeilla aluksi ja myöhemmin tuo ne mainosten kera katsottavaksi omille kanavilleen.
 • Muumilaakson tarinoiden dubbaus on ikoninen. Elina Salo, Ulla Tapaninen, Rabbe Smedlund, Tapio Hämäläinen ja muut ovat hahmoineen iskostuneet alitajuntaamme. 
  • Tätä voisi verrata siihen, että Disney-elokuvat kuten Aladdin tai Leijonakuningas äänitettäisiin uudelleen - mitä olisi Henki ilman Vesku Loiria tai Scar ilman J-P Paloa?
  • Ongelmaa ei olisi, jos MTV olisi tuonut palveluunsa vuoden 1969 Mūmin tai vuoden 1972 Shin Mūmin -sarjat, joille ei ole aiempaa suomalaista käännöstä tehty.
  • MTV ei halua maksaa YLElle heidän äänityksensä käytöstä, joten he tekevät uuden dubbauksen. MTV:n budjetin tuntien jälkiäänitys tehdään kiireellä, äänet ovat ärsyttäviä ja dialogi kuulostaa tönköltä, koska Jertta Ratia-Kähösen loistavaa suomennosta ei tekijänoikeussyistä voida käyttää.
 • HD-muunnos voi epäonnistua täysin. Tim Livsonin kommentit ovat hämmentäviä: "vanhojen kuvien ääriviivat olivat pikselimössöä, mutta nyt kaikki kohinat ja epäselvyydet ovat kuva kerrallaan korjattu".
  • Ensinnäkin filmille kuvattu Muumilaakson tarinoita ei voi sisältää "pikseleitä". Vain huonosti pakattu digitaalinen video voi pikselöityä.
  • Kohina (eng. film grain) on osa filmiä. Kohinan poistaminen on pahin virhe, mitä remasteroinnissa voidaan tehdä.
   • Tästä on surullista kokemusta muun muassa Disneyn Miekka kivessä -elokuvasta, jonka kuva pilattiin totaalisesti digitaalisella kohinanpoistofiltterillä Blu-Ray versiossa. Alla esimerkki.
    Huomaa oikeanpuoleisen kuvan ääriviivojen suttuisuus. Kohina on kyllä hävinnyt, mutta millä hinnalla.
 • 4:3-kuvasuhde voidaan ilman alkuperäistä materiaalia kunnioittaen muuttaa laajakuvamuotoon. Tämä on mahdollista vain, jos kuvan ylä- ja alalaidalta leikataan osa pois, jotta kuva sopii 16:9-näytölle.
  • Suomessa onneksi suositaan alkuperäistä kuvasuhdetta. YLE ja MTV ovat näyttäneet vanhoja TV-sarjoja 4:3-kuvasuhteella. Ainoa pelko on, että ajatellaan "ettei lapsikatsojia saada tarpeeksi, jos kuva näyttää 'vanhanaikaiselta'". Luulenpa, että lapset viis veisaavat vanhanmallisesta kuvasuhteesta.
  • Kuvan leikkaaminen olisi pyhänhäväistys. Tällöin taustakuvista katoaisi 15-20% ja alkuperäinen kuvasommitelma rikkoutuisi. Jopa muumien korvat tai kuono voisivat lähikuvissa leikkautua kuvan ulkopuolelle. Jatkuva zoomaus tekisi sarjasta ahtaan tuntuisen. 

HD-remasteroinnilla ei ole virkaa, jos kuva pilataan samalla. Näin on tehty jo japanilaiselle versiolle digitaalisen kohinanpoiston osalta, jonka takia käytän blogin taustakuvien teossa YLEn filmikopiota.

Onneksi vanhat Yleisradion versiot löytyvät edelleen DVD:iltä ja netin syövereistä. En usko, että MTV:n versio syrjäyttää näitä, vaan se jää dubbaushistorialliseksi kuriositeetiksi. 15 vuoden kuluttua uskon YLEn näyttävän jälleen Muumeja - omalla jälkiäänityksellään.

9 kommenttia:

 1. Tässä ilmeisesti näyte remasteroidusta versiosta. Mitä mieltä olet? https://youtu.be/_077rV_-MIQ

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tämä ainakin näyttää että olisi filmi skannattu uudestaan korkeammlla laadulla :=) Jes!

   Poista
 2. En kyllä huomaa eroa. Olisiko kohinaa poistettu hiukan? Ainakaan kuvasuhteeseen ei ole koskettu (tuossa pätkässä).

  VastaaPoista
 3. Eikö Ylellä kuitenkin ole esitysoikeudet tähän vanhaan alkuperäisversioon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esitysoikeudet jaetaan nykyään poikeuksetta yksinoikeudella, eli yhtä aikaa YLE ei voi näyttää MTV:n kanssa Muumeja. Duppausraidan oikeudet pysyy YLEllä, mutta ei siitä ilman kuvaa ole iloa.

   Poista
  2. Toivottavasti siinä tapauksessa YLE pystyisin Finnkinon kanssa julkaisemaan vielä Muumi-dvd:eitä omalla kuvalla ja ääniraidallaan.

   Poista
 4. Tässä video jossa näkyy Fanin tekemä remasterointi ja Cmoren https://www.youtube.com/watch?v=kKbaw7dUhUY&feature=youtu.be

  VastaaPoista