sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Muumit ja joulu: Ajankuva ja reaalimaailman yhteiskuntavaikutukset sarjassa Muumilaakson tarinoita

 Taustakuva-teemasta poiketen tarjoan väliartikkelin muumeista. Olen kirjoittanut tämän jo 5 vuotta sitten blogiini, jonka sittemmin olen poistanut. Kirjoitelma sisältää kieli poskella tehtyjä havaintoja muumien maailmasta.

**********************

Muumilaakson Tarinoita -sarja on siitä mielenkiintoinen tutkimuskohde, koska ulkoapäin sarjan nimikkoperhe vaikuttaa asuvan eristyksissä muusta maailmanmenosta. Lisäksi sarjassa ei esiinny ihmisiä siinä muodossa, joina me tunnemme lajin. Myös yliluonnolliset ilmiöt ja taruolennot ovat arkipäivää sarjassa(mm. Noita, lampun henki, Fenix-lintu yms). Kuitenkin tarkkaavainen katsoja voi huomata monia viitteitä omasta yhteiskunnastamme. Voimme jopa tietyllä tarkkuudella määrittää sarjan tapahtumien aikakauden ja ilmastovyöhykkeen ja sitä kautta jopa sijainnin :DNykyajan vempaimet
Muumit elävät ilman sähköä. Tämä on todistettu monta kertaa. On epäselvää, miten talo pysyy talvella lämpimänä. Mitään pattereita talossa ei ole, ja pannuhuonetta tuskinkaan. Olohuoneesta löytyy takka, mutta juuri koskaan sitä ei ole nähty käytettävän.
Muumilaaksossa käytetään silti sähköä. Muun muassa poliisimestari omistaa puhelimen, joka luonnollisesti on viittaus myös puhelinverkosta!
Merkkejä sähkön käytöstä on muuallakin. Esimerkiksi Muumipapan nuoruuden muistelmissa hän osallistuu kuninkaan juhliin, jossa "seikkailuradalla" kuninkaan ääni kuuluu megafonista. Elektroninen laite sekin.
Niisku tiedemiehenä on tuttu näky nykyajan laitteiden kanssa. Yksi suurimmista ongelmista hänen ensimmäisen lentohärvelinsä kanssa oli se, että tavallinen polttoaine(kerosiini?) ei ollut tarpeeksi tehokasta lennättämään konetta. Muhvelihan koko rakkineen lopulta jysäytti ilmaan. Mutta näin tullaan todistaneeksi, että myös öljyteollisuuden tuotokset ovat muumilaaksossa lähes arkipäivää. Niisku kuullaan mainitsevan myös käyttäneensä muovia, öljyn jaloste sekin.
Yksi ristiriitaisin asia on Fredriksonin suunnittelema amfidi. Se on hyvin moderni, ylittäen muotoilullaan jopa tämän päivän amfibioajoneuvot. Voimme kuitenkin pitää suunnittelua käsikirjoittajien mielikuvituksena ja todeta, että amfideita käytettiin jo 19. vuosisadalla.

Vaikka muumit eivät omista montakaan laitetta, monet käsitteet ovat heille tuttuja. Marssilais-jaksossa he pitävät ulkoavaruuden vekotinta mahdollisesti radiona.
Muistanemme myös hyvin jakson, jossa Nipsu tuo gramofonin näytille Muumitaloon. Jopa he pitävät sitä vanhana. Eletään siis vinyyliaikaa.

Aika
Sarjassa näytetyt esineet ja käsitteet antavat ymmärtää, että puhumme suurin piirtein 1970-1990 luvusta. Vaikka edellä ja piakkoin mainittuja moderneja asioita ilmenee Muumilaaksossa, itse Muumit sen sijaan elävät melko 1900-luvun alun tyyliin. Eivät onnekseen ole saaneet laakson väeltä "amishien"-mainetta, vaikka yleinen käsitys onkin (rouva Vilijonkan talonvälittäjän sanoin) että "Muumit ovat outoja".
Muumisarja(Tanoshii Mūmin Ikka, jaksot 1-76) käsittää ajallisesti 2 ja puoli vuotta. Kevät, talvi, kesä, talvi, syksy. Mitään vanhenemista taikka puberteetin alkamista ei hahmoilla ilmene. Muumipappa lienee päälle 35, mamma saattaa olla häntä vanhempi. 37? Muumipapan muistelmat -trilogian peruusteella he tapasivat toisensa jo papan ollessa lapsi...ehkä 13? Aika kauan siis kesti, ennen kuin perhe perustettiin. Mitä lie siinä välissä on tapahtunut? Se kuulemma selviäisi Muumipapan omaelämänkerrasta, jota hän työnpöytänsä äärellä kirjoittaa

Sijainti ja ilmasto
Sarjan tapahtumapaikka on yleensä Muumilaakso. Muumit ja suuri tuhotulva -kirjassa kuvataan, kuinka jo perheellinen muumiperhe saapuu tähän vehreään, jylhien maisemien laaksoon. Jokseenkin epäselvän kartan mukaan se näyttäisi olevan ympäröity vuorilla, ja luoteesta avautuisi meri. Koillisen ja idän suunnassa on todennäköisesti Muumien kutsuman "Yksinäiset vuoret". Taas on epäselvää, mitä Muumitalon "takana" olevassa suunnassa on. Hassua kyllä, Nuuskamuikkusen lähtiessä etelään hän itseasiassa kävelee kohti pohjoisen vuoristoa.

Välillä tapahtumapaikka vaihtuu. Jaksossa Majakka muumiperhe tekee vuorokauden matkan purjeveneellä kohti saarta. Sen etäisyys Muumilaaksosta on arviolta(10km/h purjehdusnopeudella) noin 120-140km päässä. Kartasta huomaa, että kyseessä ei ole suuri meri, sillä saaria ja nähtävästi mannerta on ympäri vesialuetta.

Muumilaaksossa sijaitsee selkeästi pohjoisen havumetsävyöhykkeen alueella. Siellä vallitsee viileä ilmasto. Vuodenaikojen vaihtelu on selvästi nähtävissä; Talvet ovat hyytäviä ja kesät miellyttävän lämpimiä. Syksy ja kevät esiintyy myös.
Yksi hämmentävä huomio saadaan talvijaksossa, jossa Tuutikki kertoo auringon pysyvän taivaanrannan alapuolella. Muumilaakso on siis muka pohjoisen napapiirin yläpuolella? Eikös juhannuksena siis pitäisi auringon paistaa yötä myöten? Hmm.
Japanilaiset animaattorit ovat varmasti myös tuoneet vaikutteita Japanin kasvillisuudesta. Joka tapauksessa sijoittaisin Muumilaakson Ruotsiin. Sovitaan vaikka, että meri lähellä on Itämeri ;)

Yhteiskunta, aatteet ja historiankäsitys
Muumilaaksossa ei ole kunnallista sektoria. Asuintaloja on siellä täällä, tonttirajat ovat häilyviä ja valtion omistusoikeus maalle on tuntematon käsite. Muumipapan nuoruus -jaksossa saamme tietää, että tietty alue on kuningaskuntaa, jota johtaa vanha kuningas. Ei ole selvää, missä valtion raja kulkee.

Muumilaakson ekonomisen tilan määrittäminen on kimuranttia. Äkkiseltään näyttäisi, että laaksossa vallitsee vaihdantatalous, tosin emme juuri koskaan näe Muumien tai kenenkään muun käyvän kauppaa tavaroista. Tämä johtuu mm. siitä, että perhe yleensä syö Muumimamman kasvimaalta tuotuja eineksiä
Vaakakuppi nojaa silti vahvasti rahatalouteen. Nähtävästi yleisessä käytössä maksuvälineenä ovat kultakolikot, joihin etenkin Nipsulla on himo. Vaikka Muumit itsessään kaihtavat rahaa, sivuhahmot näyttävät omistavan joitakin summia kultakolikoita. Muumipapan Jenni-täti(eikös pappa ollut orpolapsi?) tunnetaan jopa miljonäärinä. Kiintoisaa kyllä, seteleitä ei sarjassa näy.
Mitä laakson väki sitten tekee rahalla? Ostaa tietysti tavaroita. Mistä? Muumilaaksossa on oltava sekatavarakauppa, jota jaksoissa ei näytetä. Todisteet puhuvat puolesta. Muun muassa jaksossa Muumipeikko ennustaa korteista Nipsu houkuttelee Muumipeikon tienaamaan heille rahaa verukkeella, jotta hän voisi ostaa Niiskuneidille lahjan.
Lisäksi on huomattava, että Muumit, Niisku sekä muut hankkivat tavaroita tuon tuosta. Etenkin niiskulla on hallissaan uusimpia metallitankoja, mikä osoittaa myös, että kenties yhdistetty rautakauppa toimii lähistöllä, ja tälle kaupalle on oltava tukkuliike ja tavaroiden valmistajat! Mikäs "modernin maailman ulkopuolinen kohde" Muumilaakso muka loppujen lopuksi on? ;)

Muumilaaksossa ei käydä koulua(vaikkakin #99 Koulu kutsuu näin tapahtuu, en lue sitä kuitenkaan sarjan "kaanoniin"), eikä käynyt ilmeisesti pappakaan. Silti hän kirjoittaa muistelmia ja lukee sanomalehteä. Kyllä, Muumilaaksossa julkaistaan sanomalehteä. Todiste jaksossa Taiteilijoita Muumilaaksossa. Mikäs siinä, kiertäähän paikkaa posteljooni kirjeen jos toisenkin kera. Samaisessa jaksossa mainitaan myös, että valokuvat täytyy kehittää muualla kuin Muumilaakossa. Se on sääli, mutta missä? Näyttäkää hitsi vie?!

Oman lukunsa yhteiskuntatarkasteluun tuo esimerkiksi eläintarha Muumilaakson lähettyvillä, kaiketi kaakossa. Eikä pidä unohtaa Hemulille tuttua kasvitieteellistä seuraa, jonka pääkonttori lienee kauempana. Entäpä tähtitorni yksinäisillä vuorilla? Tiedettä voi nähtävästi harjoittaa noidista ja ulkoavaruudessa asuviasta, puhuvan pantterin selässä ratsastavista taikureista huolimatta.

Mielenkiintoisen lisämausteen soppaan tuo Joulujakso. Joulu jo itsessään todistanee, että sarjan "ulottuvuudessa" on oltava uskontoja ja Jeesus siinä missä nykyisin. Skandinaaviseen tapamaan juhannusta vietetään kokkoa polttaessa.
Ihmisiä sarjassa ei ole, mutta Mymmelin, kuninkaan, Nuuskamuikkusen ja tähtitietelijän kaltaiset olennot voidaan sanoa olevan lähinnä meitä. Muumit & Niiskut lienevät myös sangen harvinainen laji, kuten eläintarhajakso antaa ymmärtää; Heitä erehdyttiin luulemaan virtahevoiksi (eläintarhan miehien toimesta, jotka näyttivät kojooteilta).

____________________________

8 kommenttia:

 1. Hei! Jaksossa 12 (merirosvojakso) erään suomennoksen mukaan Niiskuneiti saa Niiskulta kirjeen, jossa tämä kertoo palaavansa pian osia ostamasta. Hän on siis luultavasti viipynyt matkalla useamman päivän. Tuo mainitsemasi rautakauppa/vastaava on siis luultavasti melko kaukana Muumilaaksosta. ;) Lisäksi haluaisin tiedustella, mistä päättelet Muumilaakson eläintarhan sijaitsevan kaakossa?

  VastaaPoista
 2. Voi se eläintarha olla missä tahansa. Muumilaakson jokikin on joskus meren ja muumitalon välissä, toisinaan muumitalo on lähempänä merta.

  VastaaPoista
 3. Joulu/jul/yule ei sinänsä vaadi mitään nykyistä uskontoa; kyseinen juhla on esiintynyt jo muinaisina aikoina kauan ennen kristinuskon saapumista pohjoismaihin erinäisissä pakanauskonnoissa. Raamattu jopa kieltää kodista koristellut puut pakanallisina ja kristityille/juutalaisille sopimattomina: https://rarebible.wordpress.com/2010/01/03/god-and-the-bible-forbid-christmas-trees/

  Sinänsähän Tove Janssonin hengentuotoksissa joulu on varmasti tullut mukaan kristinuskon (tai tapa-kristinuskon) kautta, mutta sen läsnäolo Muumilaaksossa ei sinänsä implikoi juurikaan mitään paikallisista uskomuksista - sehän on jo etabloitu, että Muumilaakso sijoittuu pohjois-Eurooppaan ja todennäköisesti jonnekin Suomen nurkille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muumit kuitenkin käyttävät sadattelussaan ja päivittelyssään ilmaisuja kuten "Herran pieksut" "Herranen aika", "Varjele", "Varjelkoon", "Herran jumala". Muita lausahduksia ulkomuistista on "Kiitos ja ylistys" ja "Siinä on jumalaton työ". Tietysti voivat viitata näillä pakanallisiin jumaliin.

   Poista
 4. Huomasin muuten että jaksossa #9 Pikku Myy lausahtaa "Kuin avasi joululahjapakettia", vaikka tässä vaiheessa sarjaa Muumeilla ei pitäisi olla minkäänlaista tietoakaan Joulusta. Tietysti Myy saattaa tietää Joulusta, mutta Muumipeikko ei tunnu yhtään ihmettelevän mikä se Joulu on.

  Kyseessähän selvästi pelkkä pieni jatko-virhe, jota ei edes huomaa kovin helposti. Silti mielenkiintoinen seikka jos haluaa teoretisoida sarjasta. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista. Vaikuttaa virheeltä, joka on voinut sattua myös käännöksen yhteydessä. Esim. "kuin avaisi syntymäpäiväpakettia/lahjapakettia" olisi varmasti kelvannut ilman viittausta jouluun.

   Poista
 5. Suomen ja japanin julkaisussa on ihan eri dialogit (esim jaksossa näkymätön lapsi japani versiossa tuutikki vie ninnin takaisin tätinsä luokse joka ikävoi ninniä kovasti ja katuu huono kohtelua mutta suomi versiossa kertoja sanoo ettei ninni ole menossa takaisin tätinsä luokse)

  VastaaPoista