keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Menetelmistä

Tässä artikkelissa esittelen lyhyesti, miten blogin kuvat ovat tuotettu. Niihin ei liity mitään taikaa: en omista alkuperäisiä tuotannossa käytettyjä taustoja. Kaikki blogissa julkaistut kuvat ovat kuvakaappauksia Muumilaakson tarinoita -jaksoista.

Ensimmäinen tehtävä on käydä jakso läpi, ja etsiä kohdat, joista taustalla ei ole hahmoja. Joskus tällaisia "maisemakuvia" on jaksossa useitakin, ja riittää ainoastaan print screenin painallus ja tausta on käytännössä siinä.
Suurin osa jakson pituudesta kuitenkin sisältää liikkuvia objekteja. Tämä ei aina tarkoita, etteikö hahmoja saisi poistettua kuvasta.
Esimerkki jaksosta Tuoli. Kaksi print screen -painallusta sopivin väliajoin: 
Esimerkkikuvissa kamera pysyy paikollaan, ja hahmo liikkuu taustaan nähden.


Kuvankäsittelyohjelmassa taustat voidaan sijoittaa päällekkäin. Erona nähdään vain objektin paikanvaihto:Riittää, että toinen hahmoista kumitetaan pois. Hahmon tilalle jää toisesta kuvasta peräisin oleva "puhdas tausta".


Tasot yhdistetään ja lopuksi häiritsevä YLE-logo poistetaan. Tämä voi olla toisinaan pirullisen hankalaa, etenkin jos logo sattuu olemaan monimutkaisen taustan päällä. Photoshopin Content-Aware täyttö tuottaa useimmiten halutun lopputuloksen, kuten tässä tapauksessa; puun pinta ja reuna näyttävät hyvältä.Suomessa levitetyn muumitallenteiden värimaailma on yleensä ylivihertävä. Joskus kannattaa kokeilla Auto Tunea tai Auto Coloria, jotta löytää luonnollisemman väripaletin.Panoraamoissa sama "liitä kuvia yhteen"-tekniikka on käytössä, ja työtä vähentävästi Photoshopin autopanoraama poistaa suurimman osan liikkuvista kohteista jättäen pelkän taustan.
Välillä lopputulos ei ole yhtä siisti, ja käsipelillä (kloonaustyökalulla ja/tai useamman panorointikerran kombinaatiolla) kuva on hiottava loppuun.


Kuvanlaatu ei ole paras mahdollinen etenkin vanhoissa bloggauksissa johtuen heikkolaatuisesta digikopiosta. Jos joinain päivänä sarja julkaistaan remasteroituna HD-laadulla, voin harkita jaksojen läpikäyntiä uudelleen. Onneksi valmis taustakuva on usein resoluutiosta riippumatta komea. Muumilaakson tarinoita -sarjassa panostettiin aikoinaan oikeisiin asioihin: hyvään juoneen, loistaviin ääninäyttelijöihin, mahtavaan musiikkiin ja hienoihin taustakuviin. Ei ihme, että sarjan viehätysvoima sen kuin kasvaa vuosi vuodelta.

3 kommenttia:

 1. nyt olisi fanit tehnyt HD remateroinin japanin dvdeistä paljon parempi laatu kun suomen julkaisuissa voisitko niitä ruveta käyttämään :)?
  http://ylilauta.org/satunnainen/48853754

  VastaaPoista
 2. Todennäköisesti käytän jo sen vuoksi, että YLEn logoa ei tarvitse retusoida näkymättömiin. Mitä laatuun tulee, kyse ei ole teräväpiirtomateriaalista, vaan DVD-laadusta. Japaniversion väriskaala on myös hailakka, joka mielestäni tekee taustoista tylsempiä (toisaalta käytän muutenkin photoshop-filttereitä sävyihin).

  VastaaPoista
 3. ovatko lisää mum-kuvia osoitteessa https://muumitaide.blogspot.no/ Toivottavasti kuvasta jaksolta 21 ja uudemmaksi

  VastaaPoista